Assalamualaikum ! Welcome to all readers ! I hope this blog will give me and you many benefits. FollowDashboard
Alihkan matamu ke Laut,airnya cantik membiru dan penuh ketenangan, tapi hanya ALLAH sahaja yang tahu rahsia di dalamnya, begitulah dengan kehidupan manusia, riang ketawa tetapi ALLAH sahaja yang tahu rahsia kehidupannya, jika kecewa, pandanglah ke sungai, airnya tetap mengalir biarpun berjuta batu menghalang, jika rasa sedih, pandanglah ke langit, akan sedarlah kamu bahawa ALLAH sentiasa bersamamu. (:

11 Jun 2011

Home » , , , » Jom Chek Hati Kita Mati Atau Hidup ?

Jom Chek Hati Kita Mati Atau Hidup ?

 بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum..
  Apa khabar semua? sihat tak?:1: say Alhamdulillah if you're in good condition. Alhamdulillah. Ahsantum awak semua memang cepat belajar. hehe. :9:
Alhamdulillah, cuti sekolah dah nak habis. Isnin ni dah sekolah balik. kenapa aku cakap macam aku gembira bila cuti dah nak habis ni ya? sebabnya:103: * kita sambung esok hari. ngeh2. gurau aje. *

Hati jadi MATI jika 40 hari TIDAK MENUNTUT ILMU ISLAM
dan 3 hari HATI jadi SAKIT. Kerana ia makanan hati

Aku yakin, mungkin ramai yang cuti ni takde baca apa-apa buku. Buku teks sekolah ke, buku ilmiah ke. Kalau untuk form 3 dengan Form 5 mungkin lah ada. Sebab cikgu2 ada bagi homework. Kalau Form 4 macam aku ni, rasenya memang takde homework kan? hee~ :P Lagi-lagi form 1 & form 2. Santai aje kan? ngee. :P

  TAPI , beruntunglah bagi mereka yang banyak beribadah kepada ALLAH, zikrullah, selawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W. Sebab apa? kerana, makanan-makanan hati ialah ilmu dan iman serta keikhlasan beribadah kepada ALLAH termasuklah solat, zikrullah, bacaan al-Quran dan sebagainya. Subhanallah! like Beruntunglah mereka ini. Sebab tak pernah membiarkan hatinya kelaparan, atau lebih teruk, MATI.

  Mati kerana tak diisi dengan makanan yang berkhasiat. Hatinya itu semua diisi dengan makanan yang tidak berkhasiat, kita umpamakan hati itu seperti makanan, yang banyak lemak, tak cukup protein yang membuatkan kita mendapat penyakit kwashiorkor, tak cukup fibre pula menyebabkan constipation, senang kata tak cukup 7 classes of nutrition food *lapar pulak tiba2* eheh. :face4:

  Adapun racun bagi hati ialah dosa dan maksiat. Orang yang memiliki hati yang sakit, dia lebih suka mendengar hiburan-hiburan yang melalaikan,melaghakan, dari mendengar ayat-ayat al-Quran:face73:, menghadiri majlis ilmu dan sebagainya lagi dari perkara-perkara yang mendekatkan diri kepada ALLAH 'AZZA wa JALLA. ALLAHU AKBAR..!! ونستغفره:6:

Seorang yang hatinya sihat dan bersih,:67: kalam Allah adalah ucapan yang paling disukainya. 
Berkata Ibnu Mas’ud r.a.; 
“Sesiapa ingin mengetahui apakah ia kasih kepada Allah atau tidak, hadapkan dirinya kepada al-Quran. Jika ia kasih kepada al-Quran, itu maknanya ia kasih kepada Allah kerana al-Quran adalah Kalam Allah”. Diceritakan bahawa beliau (yakni Ibnu Mas’ud) mencium mushaf al-Quran dan berkata; “Kalam Tuhanku! Kalam TuhanKu”. 
Subhanallah ! :face21:

  Jadi, awak semua nak ke dapat penyakit2 seperti cricket, kwashiorkor, anaroxia disebabkan makan makanan tak seimbang?:3: mestilah awak semua nak tubuh badan yang sihat kan? Mestilah nak amalkan diet yang seimbang. Begitu juga hati. Mestilah kita nak hati kita ni sentiasa bercahaya, sentiasa hidup dengan kalam2 ALLAH. Tak nak dapat penyakit hati, seperti riak, angkuh, sombong, dan sebagainya.

Marilah sahibah2 ku sekalian, kita muhasabah diri kita kembali. Zikrullah bukan sahaja pada waktu cuti sekolah ni, tapi sepanjang masa. Sepanjang masa kita WAJIB mengingati ALLAH. Hidup kita ni semata-mata kerana hendak mendapat keredhaannya sahaja.

  Live well or live hell? we choose.:116: Peringatan buat diri sendiri juga. Jika ada salah silap harap tegur. Bihikmah (dengan hikmah).

 Chek Hati Kita. Jika anda tergolong dalam orang-orang yang hidup hatinya, Alhamdulillah. Jika tidak, pertingkatkan amal, isi hati dengan amal makruf. :)
✿ Wallahua'lam bissawab. keep SMILING.◕‿◕ it's SUNNAH. ✿

Terima Kasih ◕‿◕

6 mutiara hikmah ヅ:

NUR AIN AZMAN berkata... [✿ Reply this ✿]

Assalamualaikum, LOVE this entry much! keep it up :)

❤ nailyshofiatunnajwa ❤ berkata... [✿ Reply this ✿]

To NUR AIN AZMAN Wa'alaikumussalam.. eheh,, terima kasih.. insyaALLAH.. (^_^)

fiq. berkata... [✿ Reply this ✿]

hurm, hati mati ada tanda2 nya, mcm berat nak buat amal ibadah. tqvm.

❤ nailyshofiatunnajwa ❤ berkata... [✿ Reply this ✿]

@fiq. iye,ada.. hmm,insyaALLAH, tak berat.. lagipun, kita bukannya kena angkat2 barang berat macam tong gas ke ape,,huhu.. cuma banyakkan zikrullah, baca Al-quran & sebagainya..(^_^) by the way, tujuan kita hidup di dunia ini sebenarnya tak lain hanyalah untuk mengabdikan diri kepada ALLAH, kan? :) u're welcome.

Faraa Eiman's berkata... [✿ Reply this ✿]

nice info , thanks ! (:

❤ nailyshofiatunnajwa ❤ berkata... [✿ Reply this ✿]

To Faraa Eiman's Hehe. U're welcome. :)